Architecture @ Zero Competition 2015: VESTA
in collaboration with HrH Architecture


Architecture @ Zero Competition 2016: CHANNELS
in collaboration with MH Architects
02/28/2017

eVolo Competition 2015: NIBIRU
04/30/2014
Organization: Zero Net Energy, PG&E
Competition Site: UC San Francisco Mission Bay campus, San Francisco, CA
Challenge: The 2015 competition site was part of the University of California, San Francisco’s Mission Bay Campus that would be developed into multifamily residential units over a ground floor of retail, community and support spaces.
Design:VESTA (HESTIA) is a virgin Goddess who ZEUS assigned her to maintain the fire of Olympian, therefore her abstraction is an eternal fire. She is the symbol; of Family, Community and Domesticity. VESTA suits as the name of our project which is running by everlasting solar energy and cherishes next generations through a family-friendly environment.
OCCUPANT BEHAVIOR:
1- Bicycle parking instead of auto parking encourages use of bicycle.
2- Micro climate created under the outer skin will encourage opening window to take advan-tage of the comfortable temperature.
3- Gray water re-uses encourages saving on water used.
4- Rain water re-use encourages saving water as a limited resource.
5- Windows with upper and lower operable opening encourages natural ventilation instead of mechanical conditioning.

All the energy required for this project will be provided from natural resources. An uninterrupted and expansive PV glass skin encloses all the buildings, and convert’s suns energy into electricity. The air under the skin is passively conditioned to create a micro-environment with a temperature and humidity that remains comfortable throughout the year. The air temperature for individual units can be adjusted by individual occupants. Imported earth fills inside the courtyard up to the first floor, and will act as a geothermal mass for a network of Earth & Air Heat Exchange (EAHE) system that runs under the courtyard.
The rain water will be collected where the roof channels the water to an underground reservoir. All gray water will be kept within the site and used for irrigation and other non potable use. Fresh air will enter through the roof funnel, and get tempered by heat exchanges and through the EAHE system and distributed to individual units. A child care center is located at the heart of this residential complex. The raised courtyard will provide a safe playground for children. The outdoor play area will brings vitality to the The living units are stacked in varying heights to create four “L”shaped buildings that enclose the interior courtyard. The usable outdoor spaces, common or individual are created at the roofs of the unit below.
Data from the U.S. Department of Energy and further analysis with Ladybug and Hon-eybee Plugins
Annual Energy Calculation